ePrints@IIScePrints@IISc Home | About | Browse | Latest Additions | Advanced Search | Contact | Help

Design of a climate-responsive BIPV research facility in Bangalore

Mani, Monto and Reddy, BVV and Sreenath, M and Lokabhiraman, S (2007) Design of a climate-responsive BIPV research facility in Bangalore. In: Solar World Congress of the International-Solar-Energy-Society, SEP 18-21, 2007, Beijing.

[img] PDF
design.pdf - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (464Kb) | Request a copy
Official URL: http://www.springerlink.com/content/r66250047h2p53...

Abstract

This paper describes the design and erection of a climate-responsive Building Integrated Photovoltaic (BIPV) structure in Bangalore, (12.58 N, 77.38 E) in the state of Karnataka, India. Building Integrated Photovoltaics integrate solar panels as part of a building structure (roofs and walls) with an aim to achieve self-sufficiency in the operation and occupant-comfort energy requirements. A joint collaboration between the Centre for Sustainable Technologies, Indian Institute of Science (IISc) and Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) is setting up a 70,000 US$ facility for research in BIPV structures. The structure utilizes low energy building materials like Stabilized Mud Blocks (SMB) integrated with a PV roof. Numerous challenges were overcome in the design of the BIPV roof including mechanisms for natural thermal comfort in response to Bangalore's climatic conditions. The paper presents the challenges overcome in the design and construction of a low energy, climate-responsive BIPV structure.

Item Type: Conference Paper
Additional Information: Copyright of this article belongs to Springer .
Department/Centre: Division of Mechanical Sciences > Centre for Sustainable Technologies (formerly ASTRA)
Date Deposited: 09 Jun 2010 08:39
Last Modified: 19 Sep 2010 05:57
URI: http://eprints.iisc.ernet.in/id/eprint/26326

Actions (login required)

View Item View Item